Det er kalendertid!

I dag – den 1. december – tager vi hul på en nyskabelse på Vestslesvigsk Bryghus. En julekalender, der ikke kan drikkes… og som ikke har så meget at gøre med jul… Du får en historie serveret i små bidder. Den er meget mærkelig…. et resultat af de fjerneste afkroge af brygmesterens syrede sind….men hvis du er til det lidt skæve, så følg med her. Go’ læselyst!
P.s. Husk at du kan købe en kasse med 6 forskellige øl med kant for 450,- til en du holder af – se nærmere her.

Flyverheltens hjemkomst, modtagelse og død

1. December

Det er dejligt at være dansker, i endnu højere grad er det nok simpelthen bedst at være dansk. Det har alle seriøse undersøgelser af emnet vist med al ønskelig tydelighed. Dertil er danskerne jo et berejst folkefærd, derfor kendt, beundret og elsket hvor i verden, de end bevæger sig. Og det kan jo ikke nægtes, at der er mange vidunderlige steder på vor gamle klode, og til syvende og sidst er alle mennesker jo ens. Det mest fantastiske ved at være dansk er måske evnen til at erkende dette. Hvor mange folkeslag mangler ikke netop denne evne? Hvem husker ikke de uforglemmelige øjeblikke, da den store amerikanske præsident, Mickey Chuck, grædende omfavnede den lille havfrue og, under ed, snøftede, at det ville være dejligt at være dansker?

Disse vidunderlige øjeblikke er nu historie, ihvorvel mindet stadig kan fremkalde en, ikke ubehagelig, stolt rødmen hos os, der er gamle nok til at kunne huske dem. Den sommer var så rig på store begivenheder for vort gamle land. Naturligvis må hr. Chucks besøg i København have en fremtrædende plads, om end ikke den første. Verdenspressen, i al fald den seriøse del af den, var fuld af lovord over vor hovedstad og demokrati og børnehaver. Danmarks vigtige bidrag til det fællesnordiske forbud mod brugen af radioaktivt atomaffald i legetøj. Det, der imidlertid følger her, er den sande øjenvidneskildring af flyverhelten Haffez Olsens hjemkomst, modtagelse og død. Denne perlerække af glimrende begivenheder må naturligvis indtage en velfortjent førsteplads på en imaginær top-ti over hin sommers begivenheder. For de fleste unge mennesker er Haffez Olsen blot en af fortidens kæmper, en af disse titaner som bestandigt hævdede Danmark indadtil og udadtil. For den generation er Haffez blot et ideal, en suveræn sportsmand. For disse unge mennesker vil en præsentation af mennesket bag idolet være på sin plads; Hvorledes ellers gøre ham levende for dem?

Døbt Søren Olsen, voksede Haffez op i en tyrkisk familie, der nylig var emigreret fra Anatoliens solsvedne skråninger, da han så denne verdens lys for første gang. For at bevidne familiens troskab mod det nye hjemland, tog forældrene øjeblikkeligt navneforandring. Faderen lod sig navngive Lise Olsen og befalede sin kone at hedde Hermann – ligeså Olsen. De havde da kun opholdt sig i Danmark i få dage og kendte endnu ikke de kulturelt betingede tabuforestillinger. Nævenyttige sagsbehandlere forsøgte at komme til orde overfor en ivrigt gestikulerende Lise men indså hurtigt, at koldt råd ikke skal stå i vejen for tapper dåd. Lise var en rigtig patriark, men i øvrigt meget omgængelig. Hans ambition nummer ét var, at hans børn skulle drive det til noget i det nye land.

Lille Søren havde en opvækst uden bemærkelsesværdige tildragelser. I den lille to-værelsers på Oehlenschlægergade havde han en tryg og god barndom. Lise havde en lille kælderbutik med reservedele til jetfly. Det forekom en meget urban og borgerlig beskæftigelse for de fleste i omgangskredsen, men lidet vidste de, under hvilken heldig stjerne Lise havde valgt sin nye levevej. Det er altid vanskeligt at fastslå årsag og virkning mange år efter med sikkerhed, men mon ikke vi tør kalde det et vink fra skæbnen? Og helt uundgåelig forekommer Haffez’ løbebane os, når vi ved, at Søren fra ganske lille intet bedre vidste, end at tage imod og guide de besøgende jetfly ind på en ledig parkeringsplads, medens føreren gjorde sine indkøb i faderens butik. Det var lykkelige dage!

…to be continued…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.