Bagom Vestslesvigsk Bryghus

Brygmesteren nyder Ubesmittet Rug på Taphouse, København

Mit navn er Hans Lautrup Nørgaard og jeg er initiativtager til og brygger på Vestslesvigsk Bryghus, som jeg satte i søen 1. januar 2014.

Ideen med navnet er, at i en stadig mere globaliseret verden har det en værdi at have en lokal identitet samtidig med at vi er danskere, tyskere, europæere, verdensborgere… der er en historik i landskabsnavnet Slesvig – Schleswig på tysk – og Sønderjylland er historisk blot den nordlige del af Slesvig.

Jeg har brygget siden 2006 hjemme i køkkenet. Langsom fødtes ideen om at starte et bryghus på kommerciel basis, og jeg tog så springet i 2014. Ideen var at skabe noget helt specielt; øl med terroir.

Hvad med øllet? Jeg boede i Lille i Nordfrankrig fra 2000 til 2003, og her fik jeg for alvor tændt interessen for det gode øl. Jeg arbejdede en del af tiden i Bruxelles og fik således en grundig introduktion til både nordfransk øl – Bière de Garde  – og de mange forskellige belgiske ølsorter.

Det der gav stødet til Vestslesvigsk Bryghus var et besøg på et bryggeri i Bruxelles, Cantillion.  Her brygges øl af typerne Gueuze og Lambic.

Vestslesvigsk Bryghus brygger øl der spontangæres efter samme metode, som anvendes på Cantillion. Det betyder at øllet får sin gær fra den omgivende luft. Derfor har øllet terroir!

Hvad betyder dette? Den største enkeltstående faktor for smagen af din øl er gæren! I industrielt fremstillet øl vil typisk kun findes én gærstamme. Én gærstamme, ét smagsindtryk.
I luften omkring os findes utallige gærstammer. Spontangæret øl nyder godt af smagsindtryk fra dem alle!

Du kan møde spontangæret øl du ikke bryder dig om. Men jeg kan love dig, at du ikke møder spontangæret øl, der smager ligegyldigt!

Bliv lidt klogere på vildgær her!  Siden er ikke min – men den forklarer fænomenet vældigt godt!

Se hvad Vestslesvigsk kan byde på her, og hvis du kunne tænke dig en ølsmagning, kan du se mulighederne her!

Skål!

Hans Lautrup Nørgaard

Brygmester

Vestslesvigsk Bryghus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.