Bagom Vestslesvigsk Bryghus

Brygmesteren nyder Ubesmittet Rug på Taphouse, København

Mit navn er Hans Lautrup Nørgaard og jeg er brygger på Vestslesvigsk Bryghus. Hvorfor ”Vestslesvigsk Bryghus”? Der er jo ikke noget der hedder Vestslesvig? Der er heller ikke noget der hedder ”Vestsønderjylland”!

Min ide med navnet er, at i en stadig mere globaliseret verden har det en værdi at have en lokal identitet samtidig med at vi er danskere, tyskere, europæere, verdensborgere… der er en historik i landskabsnavnet Slesvig – Schleswig på tysk.

Hvad med øllet? Jeg har brygget siden 2006. Jeg har prøvet det bedste og det værste. Hvis du nogensinde skulle støde på en øl med kardemomme, synes jeg du skal lade den stå… Jeg har været der, og det var ingen fornøjelse!

Men jeg har fundet en lille hemmelighed. Der er noget i luften. Gær. Medmindre du køber nogle MEGET specielle øl fra Bruxelles, er den øl du køber brygget med én eller meget få gærstammer der bliver tilsat øllet.

Ikke her. Vestslesvigsk Bryghus brygger øl der spontangæres. Det betyder at øllet modtager sin gær fra den omgivende luft – naturligvis under betryggende og hygiejniske forhold.

Hvad betyder dette? Den største enkeltstående faktor for smagen af din øl er gæren! I industrielt fremstillet øl vil typisk kun findes én gærstamme. Én gærstamme, ét smagsindtryk.

I luften omkring os findes utallige gærstammer. Spontangæret øl nyder godt af smagsindtryk fra dem alle!

Du kan møde spontangæret øl du ikke bryder dig om. Men jeg kan love dig, at du ikke møder spontangæret øl, der smager ligegyldigt!

Bliv lidt klogere på vildgær her! Siden er ikke min – men den forklarer fænomenet vældigt godt!

Skål!

Hans Lautrup Nørgaard

Brygmester

Vestslesvigsk Bryghus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s