Øllet

Den Ubesmittede Jomfru

ubesmittet-jomfruDen Ubesmittede Jomfru er en ægte spontangæret øl med alt hvad det indebærer! Den er brygget på pilsnermalt og umaltet hvede. Den umaltede hvede er egentligt et levn fra gamle dage, da råvarer var den afgørende faktor mht. pris og arbejdskraft var billig. Malt – der kræver arbejde og energi – var dyrere end umaltet korn, så man spædede op med umaltet korn. Dette gav begrænset alkohol men smag. Jeg følger princippet – som i øvrigt også bruges af de belgiske lambicbryggerier.

Jomfruen har to væsentlige karakteristika. En aroma der siger ”spar to” til hvad du oplever hos konventionelt bryggede øl. En frisk syrlighed, der – synes jeg – er vidunderligt forfriskende! Den har yderligere den interresante egenskab, at den vil udvikle sig de næste …. mange år. Den vil vil gradvist blive mere syrlig og udvikle de unikke aromaer og smagsnuancer du allerede finder hos den. Den Ubesmittede Jomfru er grunden til, at jeg brygger!

Ubesmittet Rugubesmittet-rug

Ubesmittet Rug er insisterende vestslesvigsk. Rug er en kornsort der i modsætning til eksempelvis byg, havre & hvede kræver fremmedbestøvning. Dette resulterer i en større genetisk variation i rug end i de øvrige kornsorter. Derudover har rug været en traditionel afgrøde på sandjorden her ude vestpå.

Du finder den samme friske syrlighed i Ubesmittet Rug som i Den Ubesmittede Jomfru. Samtidig er den lidt ”rå” i kanten. Den spiller rigtigt godt sammen med en traditionel frokost med smørrebrød.

Ubesmittet Tønde

Ubesmittet Tønde er brygget på Pilsnermalt, Aromamalt og Crystalmalt. Den er spontangæret og lagret på spanske vintønder, der tidligere har huset rødvin.

Ubesmittet Tønde har tydelige noter af rødvin. Den holder 6% og vil stå rigtigt godt til et godt stykke kød… men den kan sagtens stå alene… i selskab med en god stol og godt selskab!

Hvorfor lagre på træ? Der er tre grunde: Træet giver karakter til øllet, træ er mere sexet end plastic & stål… og intet pynter på et bryghus som trætønder!

Ubesmittet Havre

Ubesmittet Havre er brygget på pilsnermalt, umaltet havre og chokomalt. Den er spontangæret og lagret på spanske vintønder, ligesom Ubesmittet Tønde – dens søsterøl.

Havren giver en blødhed til øllet sammen med trælagringen. Øllet er syrligt og med en note af rødvin.

Ubesmittet Røg

Ubesmittet Røg er brygget på røgmalt. Dette giver en fin røget note, der står fantastisk til et traditionelt frokostbord. Helt op i 1800-tallet har det været helt normalt at tørre den spirede
malt i et slags net – en kølle – i skorstenen. Derfor var meget af øllet røget.

Ubesmittet Ribs

Ubesmittet Ribs er udelukkende brygget på pilsnermalt. Efter gæring er den lagret med hele, ubehandlede ribs. Den ubehandlede frugt tilfører ny vildgær til den spontangærede øl. Den er frisk og syrlig med et touch af friske ribs, den egner sig fortrinligt som velkomstdrink eller dessert øl i et champagneglas.

Ubesmittet Blomme

Ubesmittet Blomme er udelukkende brygget på pilsnermalt. Efter gæring er den lagret med udstenede, ubehandlede blommer. Den ubehandlede frugt tilfører ny vildgær til den spontangærede øl. Den er frisk og syrlig med et touch af blomme, den egner sig fortrinligt som velkomstdrink eller dessert øl i et champagneglas.

Ubesmittet Stikkelsbær

Ubesmittet Stikkelsbær er lagret med stikkelsbær. Stikkelsbær gør altså noget helt særligt… syrligheden fra bærrene og tørheden fra øllet er et match made in heaven! Den er frisk og syrlig med et touch af stikkelsbær, den egner sig fortrinligt som velkomstdrink i et champagneglas

Håndspålagt Grønbær

Har du nogensinde smagt et jord­bær, ca. halvandet døgn før det er modent, mens det stadigvæk er grønt og syrligt? Før det har opnået sin fulde størrelse og sødme? Det faldt vi for på Vestslesvigsk Bryghus, så vi har kværnet en bunke grønne jordbær ned i øl gæret med spontangæret øl – Den Ubesmittede Jomfru. Resultatet er en frisk og syrlig øl du ikke har prøvet magen til. Nyd den kold, evt. som aperitif.

locus-deiLocus Dei

Locus Dei var navnet på det nye kloster i Løgum i 1173 og det betyder ordret Guds sted. Øllet er brygget til Løgumkloster men må gerne drikkes uden for byen.

Locus Dei er blød og tør ale brygget med pilsnermalt og forskellige typer af karamelmalt, gæret med en engelsk alegær. Dette giver en behagelig blød og smukt rødbrun øl. Den er ikke så sød som mange andre mørkere øl. Hos Vestslesvigsk Bryghus insisteres på tørhed.

 

Knastør Æblecideraeblecider

Sommerdag på terrassen… så er en tør cider et godt alternativ til en øl. Vestslesvigsk Knastør Æblecider er gæret med cidergær og champagnegær, den sidste sikrer at frugtsukkeret bliver gæret til bunds. Resultatet er en knashamrende tør cider, der ligger meget langt væk fra industrielt fremstillede ciders.

Et godt råd er at lade den første mundfuld hvile i mundvigene et øjeblik, således vænner du munden til syrligheden. Knastør Æblecider er et rigtigt godt bud på en let velkomstdrink!

6 gode råd

 1. Opbevar øllet køligt. Jo koldere øl er, des mere kulsyre kan det indeholde. Derved undgår du at øllet bruser over ved åbning!
 2. Opbevar øllet mørkt. Lys ødelægger smag og holdbarhed i øllet!
 3. Hæld op i et eller flere glas, når du har åbnet flasken. Øllet er gæret færdigt på flaske, der vil derfor være en smule bundfald, som du kan undgå ved ikke at hælde op ad flere omgange.
 4. Drik øl af et glas. Halvdelen af smagen ”sidder” i næsen, den får du ikke med, hvis du drikker direkte af flasken! Et stort rødvinsglas er et rigtigt godt ølglas!
 5. Undgå sulforester på dine glas. Det dræber skummet og gør øllet ”fladt”. Skyl evt. glasset i koldt vand. Før du fylder det!
 6. Vigtigst af alt; hæng dig ikke i navne og øltyper, hæng dig i hvad du kan lide! Skål!

 

6 thoughts on “Øllet

 1. Pingback: Ekstra Bladet: Seks stjerner til det nye HumlepraXis

 2. Pingback: Sortimentet | Vestslesvigsk Bryghus

 3. LeviChief

  I have checked your page and i have found some duplicate content, that’s why you don’t rank high
  in google, but there is a tool that can help you to create
  100% unique content, search for; boorfe’s tips unlimited content

  Like

  Reply
 4. BestAmelie

  I have noticed you don’t monetize your page, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month. You can use the best adsense alternative
  for any type of website (they approve all websites), for more info
  simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

  Like

  Reply
 5. Pingback: Fadlagret øl og cider – en andel til dig! | Vestslesvigsk Bryghus

 6. Pingback: Ølsmagning i Løgumkloster Forsamlingshus | Vestslesvigsk Bryghus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.